5 kommenttia, jotka saavat savun nousemaan videotuottajan korvista

Videoiden tekeminen on mahtava, monipuolinen taitolaji, jossa on valtava määrä yksittäisiä asioita huomioitavana. Kokonaisuuden hallinnassa auttaa, kun sekä asiakas että tekijät ovat selvillä, mitä halutaan, kenelle tehdään ja mihin pyritään. Ohessa muutamia eteeni lennelleitä lausahduksia, joilta toivoisin vastaisuudessa säästyväni.

Kuva: Making Of Otavamedia brändivideo. Valmiin videon voit katsoa Vimeosta.
1. Aletaan nyt vain tekemään, eiköhän nämä asiat ratkea matkan varrella.

Eipäs lähdetä soitellen sotaan! Suunnitelman puute aiheuttaa yleensä suurpiirteistä sohimista, jolloin lopputulos on vain harvoin paras mahdollinen. Itse pyrin aina satsaamaan käsikirjoitukseen, joka on tehokkain työkalu väärinkäsitysten ehkäisemiseksi. Asiat pitää päättää ja ratkaista jo suunnitteluvaiheessa, ne kun harvoin matkan varrella itsestään ratkeavat.

2. Oletin, että tämä asia oli jo hoidossa.

Sana ´olettaa´ on poistettu tuottajan sanavarastosta. Älä siis käytä sitä. Asiat pitää varmistaa, tuplavarmistaa ja vielä sittenkin on syytä varautua muutoksiin. Suunnitelman on parempi olla liiankin yksityiskohtainen ja työnjaon todella selkeä.

3. Meidän henkilöstöpäällikkö on niin supliikki kaveri ja aivan ehdoton tyyppi esiintymään videolla!

Roolitus on aika monen videotuotannon akilleen kantapää. Liian usein on käynyt niin, että se suvun seuramies ja mukava huumoriveikko hyytyykin kameran eteen täydellisesti. Jos videoprojekteissa on mahdollisuus satsata ammattinäyttelijään, se yleensä kannattaa. Jos taas halutaan mennä omalla henkilöstöllä, työhön on varattava aikaa, jotta kamera lakkaa jännittämästä ja siviilissä valovoimaisen persoonan säteily alkaa näkyä kameralle saakka.

4. Se on vartin homma!

Ei muuten ole. Koskaan. Luovat ratkaisut vaativat aikaa. Älä tilaa tänään ja odota hyvää valmista huomenna. Aikaa pitää varata myös toteutukseen. Kiireellä tekeminen ei yleensä ole mukavaa ja jos ei ole mukavaa, se näkyy todennäköisesti myös videolla.

5. Ei kai tämä juuri mitään maksa?

Aika usein ollaan tilanteessa, jossa asiakas haluaa vaikuttavaa jälkeä, televisiosta tuttuja tähtinäyttelijöitä ja villisti liikkuvaa animaatioilotulitusta, mutta budjetti on todella rajallinen. Siksi liikkuvien sisältökokonaisuuksien raamit on hyvä pohtia etukäteen kukkaron mukaisiksi. Jokainen työvaihe suunnittelusta jälkitöihin, aina käsikirjoituksen yksittäisistä sanavalinnoista tarinaa tukeviin äänitehosteisiin saakka vaatii aikaa ja satsausta. Niin erinomaiselta kuin savannilla tömistelevä norsu ideana vaikuttaakin, voi kuvausjärjestelyiden kannalta olla viisaampaa tyytyä keväisessä puistikossa juoksentelevaan puudeliin.

Ja sitten on se kolikon toinen puoli: videotuottaminen on oikeasti tosi hauskaa. Työssä tapaa mahtavia, intohimoisia ja työhönsä omistautuneita tyyppejä, joiden kanssa ponnistelu kohti yhteistä päämäärää on samanaikaisesti sekä kutkuttavan haastavaa että palkitsevaa.

Eli ei se savu ihan jatkuvasti nouse korvista.

New call-to-action

Picture of Sanna Grav

Sanna Grav

sanna.grav@otava.fi

Kirjoittaja on Otavamedia OMAn liikkuvan kuvan tuottaja, joka tuntee kroonista kaipuuta järvenrannalle lannanhajuun, vaikka tunnistaa erinomaisesti riippuvuutensa myös toimivaan julkiseen liikenteeseen, elokuvateatteriverkostoon sekä ympärivuorokautisiin ravintolapalveluihin.

Videotuotannot ja webcast Sisältömarkkinointi Suunnittelu ja tuotanto