Vaikuttajamarkkinoinnissa seuraajan aito luottamus vaikuttajaan on kaiken A ja Å

Vaikuttajamarkkinoinnin teho piilee seuraajien aidossa luottamuksessa vaikuttajaan ja hänen mielipiteisiinsä. Luottamusta vaaditaan myös vaikuttajan ja mainostajan välille: kun vaikuttaja säilyttää äänensävynsä, pysyy seuraajille välittyvä viesti aitona ja uskottavana.

Vaikuttajamarkkinointi on moderni versio perinteisestä puskaradiosta: vaikuttajan – esimerkiksi bloggaajan, tubettajan tai urheilijan – mielipiteitä seurataan aktiivisesti ja hänen näkemyksiinsä luotetaan.

Vertaiskokemukset tuotteista tai palveluista ovat puolestaan omiaan rohkaisemaan myös vaikuttajaa seuraavat kuluttajat ostoksille. Dagmarin PING Helsingille viime vuonna tekemän vaikuttajamarkkinoinnin tutkimuksen mukaan suomalaiset lukevat blogeja ennen kaikkea saadakseen tietoa ja inspiraatiota heitä kiinnostavista aiheista.

Minkälaisia konkreettisia hyötyjä vaikuttajamarkkinoinnista on yritykselle? Mitä vaikuttajat itse ajattelevat yhteistyöstä yritysten kanssa? Entä mitä tulisi ottaa huomioon, jos on aikeissa tehdä yhteistyötä vaikuttajan kanssa?

Tässä artikkelissa kerron yhdessä Annan suosikkibloggaaja Sara Parikan kanssa kaiken, mitä sinun tulisi tietää vaikuttajamarkkinoinnista vuonna 2019 – ja mihin suuntaan ollaan menossa seuraavaksi.

PA150167

Vaikuttajan todellinen arvo
syntyy hänen kohdeyleisöstään


Alkuun pieni disclaimer innokkaimmille: vaikuttajamarkkinointi ei ole nopean myynnin taktinen väline. Sen sijaan se on erinomainen väylä esimerkiksi uuden tuotteen lanseeraamiseen, tuotemyynnin boostaamiseen vaikkapa houkuttelevilla alennuksilla tai brändimielikuvan vahvistamiseen tai muuttamiseen halutussa kohderyhmässä.

Vaikuttajan arvo on hänen kohdeyleisössään; tarkasti kohdennetussa, useimmiten jo valmiiksi varsin ostohalukkaassa joukossa seuraajia. Seuraajat luottavat siihen, mitä vaikuttajalla on sanottavanaan, ja elävät usein itse samaa elämäntilannetta – tai vaihtoehtoisesti haluaisivat elää. Siksi vaikuttajan viestillä on voimaa ennen kaikkea vertaiskokemuksen muodossa.

Lataa tästä ensikertalaisen muistilista vaikuttajamarkkinointiin!

Vaikuttajamarkkinointi tuo uutta näkökulmaa yrityksen viestintään. Tämän vuoksi onkin ensiarvoisen tärkeää pohtia tarkkaan, minkälainen vaikuttaja sopii yksiin yrityksen brändin kanssa. Esimerkiksi Otavamedian blogiverkoston bloggaajien kohdeyleisö vaihtelee vaikuttajasta riippuen: Suklaapossun blogia seuraavat kotikokit, Sara Parikan lukijoita kiinnostavat lifestyle ja perhe-elämä ja Xenia’s Dayn seuraajat innostuvat muodista.

Vaikuttaja on aina paitsi media niin myös ihminen, jonka persoona näkyy kaikissa hänen tuottamissaan sisällöissä. Vaikuttajaa ei voi eikä kannata kahlita turhan tarkkaan ennalta määrättyyn muottiin yhteistyösisällön toteutuksen suhteen – hän tuntee kohdeyleisönsä kaikista parhaiten, ja tietää minkälainen sisältö heidät tavoittaa tehokkaimmin. Pelkkä geneerinen tuoteseloste harvoin herättää tunteita, saati houkuttaa seuraajaa ostoksille.

Vaikuttajamarkkinointi tavoittaa
etenkin sukupolvet Z & Y


Z- ja Y-sukupolvien ja digitaalisen maailman symbioosi ei tule varmaan enää yllätyksenä yhdellekään markkinoinnin ammattilaiselle. Mihin tahansa digitaaliseen mediaan ei nuorten aikuisten kohderyhmälle suunnattuja mainoseurojaan kannata kuitenkaan sijoittaa, ellei tahdo lopulta huudella tyhjille ruuduille.

Valtaosa alle 35-vuotiaista elää nykyään niin vahvasti sosiaalisen median maailmassa, ettei esimerkiksi perinteinen display-mainonta välttämättä edes koskaan päädy heidän silmiensä eteen. Tämä ikäryhmä onkin eittämättä vaikuttajamarkkinoinnin otollisin ja toisaalta myös siihen jo parhaiten tottunut kohdeyleisö.

Dagmarin ja PING Helsingin PingMetrics -tutkimuksen mukaan esimerkiksi 15-29-vuotiaista naisista vain 20 % luottaa mainontaan tietolähteenä ostopäätöksensä tueksi. Samasta ikäryhmästä 44 % puolestaan kertoo luottavansa bloggaajien suosituksiin ja kokemuksiin.

Vain joka kuudes vaikuttajia aktiivisesti seuraava mainitsee kaupallisen yhteistyön vähentävän heidän mielestään vaikuttajien luotettavuutta. Vertaistuen merkitys on siis tälle kohderyhmälle valtava, ja luottamus itselle tärkeisiin vaikuttajiin vahva.

⭐️ LUE MYÖS: Vaikuttajamarkkinointi – mitä se on, ja miksi se on niin tehokasta?

Mitä vaikuttajamarkkinointi on itse
vaikuttajan näkökulmasta?


Minkälaista vaikuttajamarkkinointi sitten on itse vaikuttajan näkökulmasta? Annan suosikkibloggaaja Sara Parikka kertoi kokemuksistaan seuraavasti:

Kipinä yritysyhteistyöhön syntyi kasvun myötä

Omalta osaltani yhteistyö yritysten kanssa lähti käyntiin “puolivahingossa”: kun julkaisukanavani alkoivat kasvaa, aloin pikkuhiljaa saada yhteydenottoja yrityksiltä. Sen myötä olen päässyt mukaan erilaisiin omiin medioihini sopiviin yhteistyökampanjoihin.

Minulle on tosi tärkeää, että tuottamani sisältö on aina sellaista, joka kiinnostaa omia seuraajiani. Myös oman äänensävyn säilyttäminen on merkittävä juttu, olipa kyseessä sitten kaupallinen tai ei-kaupallinen sisältö.

Lukijamäärien kasvattaminen ei ole minulle “se juttu”. Otan mieluummin vaikkapa vähemmän seuraajia, jos pystyn sen myötä olemaan tyytyväisempi tuottamaani sisältöön. Hyvin tuotettu sisältö tarkoittaa yleensä myös sitoutuneempia seuraajia!

Vaikuttajamarkkinointia ei tehdä ilmaislahjojen toivossa

Vaikuttajamarkkinointi on alana vielä niin uusi, että ihmisillä on toisinaan hankalaa ymmärtää mitä se oikeastaan tarkoittaa. Me vaikuttajat teemme tätä oikeasti työksemme, eikä kaupallisen yhteistyön taka-ajatuksena ole mikään ilmaisten leffalippujen kalastelu.

Työpäiväni ovat keskenään aina hyvin erilaisia, mikä on mielestäni yksi työni mukavimmista puolista. On myös hienoa päästä tutustumaan erilaisiin yrityksiin yhteistöiden myötä.

Mielestäni on kivaa ja inspiroivaa, kun omaa luovuuttaan pääsee käyttämään myös kaupallisten sisältöjen tuottamiseen. Yritykset luottavat yleensä ilahduttavan hyvin meidän vaikuttajien omiin näkemyksiin sisältöjä tehdessä. Tämä on todella tärkeää, jotta sisällöt pysyisivät mahdollisimman autenttisina ja vaikuttajan itsensä näköisinä. Useimmiten yhteistyöhön haluavat yritykset ovat myös jo hyvin perehtyneitä siihen, mikä oma tyylini on ja minkälaista sisältöä yleensä teen.

Seuraajan aito luottamus vaikuttajaan on kaiken A ja Å

Seuraajani ovat mahtavia tyyppejä, ja suhtautuvat myös kaupallisiin yhteistöihini pääasiassa todella hyvin. Monet yhteistyöyritykset ovat kehuneet, että seuraajani ovat varsin rohkeita kokeilemaan tuotteita tai palveluita, joita olen suositellut kanavissani. Tämä kertoo mielestäni luottamuksesta: seuraajani uskovat aidosti siihen, mitä sanon. Se on tietysti tosi ihana juttu!

Toki myös kritiikkiä tulee toisinaan. Jos esimerkiksi teen useamman kaupallisen yhteistyön peräkkäin, saattaa tulla viestejä, joissa kritisoidaan “mainostamista”. Silloin selitän, ettei tällainen määrä sisältöä voisi yksinkertaisesti syntyä ilman kaupallisia yhteistöitä. Jos tekisin pelkästään ei-kaupallisia julkaisuja, aikani menisi muihin töihin – blogi ja Instagram ovat minulle elinkeino.

Mielestäni somessa kannattaa seurata ainoastaan sellaisia vaikuttajia, joiden tuottamista sisällöistä saa hyvän mielen. Alemmuuskompleksin tai kurjan olon tuottaminen seuraajilleen ei ole varmasti yhdenkään vaikuttajan tavoitteena. Jos joku vaikuttaja ärsyttää, kannattaa seuraaminen lopettaa. Tästä olen muistuttanut aktiivisesti myös omia seuraajiani.

Vaikuttaja ei ole yritykselle marionetti

Valitsen aina todella tarkkaan, minkälaisiin kaupallisiin yhteistöihin lähden mukaan. Yleensä jo yrityksen ensimmäinen yhteydenotto antaa minulle vahvan intuition siitä, tahdonko lähteä mukaan vai en.

Olen kertonut myös seuraajilleni avoimesti, etten koskaan ota mitä tahansa yhteistyöehdotusta vastaan miettimättä. Mielestäni kannattaa ennemmin olla liian tarkka valinnoissaan, kuin lähteä huolettomasti mukaan “mihin vaan”. Klikkaaminen yrityksen kanssa on tärkeää, muuten yhteistyö ei ole hedelmällistä.

Koko prosessi yhteistyösopimuksen solmimisesta valmiiseen julkaisuun asti on usein melko pitkä ja monimutkainenkin, ja matkan varrelle mahtuu monenlaista. Kaupallisissa yhteistöissä täytyy olla aina tosi tarkkana, että kaikki info tuotteesta tai palvelusta on oikein, ja että kaikki tarvittava tuodaan ilmi. “Normaaleihin julkaisuihin” verrattuna kaupallinen yhteistyö vie enemmän aikaa, mutta sen ansiosta julkaisut ovat yleensä myös paremmin tuotettuja.

Vaikka toiminkin kaupallisissa yhteistöissä “yrityksen äänenä”, suuhuni ei koskaan ole laitettu sanoja valmiiksi. Toki yhteistyöhön on usein mietitty joku lähestymiskulma valmiiksi, mutta oma äänensävyni ja aidot mielipiteeni säilyvät aina. Näiden näkökulmien myötä tulee pohdittua myös itseä ja omaa tekemistä uudelta kantilta, mikä tekee yhteistyöstä tosi mielenkiintoista

Vaikuttajamarkkinoinnissa nousevat nyt
podcastit ja käsinkosketeltavuus


Miltä näyttävät vaikuttajamarkkinoinnin trendit vuonna 2019? Keräsin yhdessä Saran kanssa 8 tärkeintä uutta näkökulmaa:

🔮 Vaikuttajamarkkinoinnin tekeminen muuttuu yhä järjestelmällisempään ja strategisempaan suuntaan. Vaikuttajamarkkinointi huomioidaan jo osana markkinoinnin vuosibudjettia. Sen mitattavuus parantuu jatkuvasti, minkä ansiosta myös vaikuttajamarkkinoinnin hyödyllisyys on helpompi perustella.

🔮 Suuri seuraajamäärä ei ole enää kaikki kaikessa. Suuret, supersuositut vaikuttajat pitävät pintansa edelleen, mutta rinnalle nousee jatkuvasti yhä enemmän mikro-, ja jopa nanovaikuttajia – helposti lähestyttäviä ja usein samaistuttavassa tilanteessa olevia henkilöitä, joiden mielipiteeseen on helppo uskoa. Heidän seuraajansa ovat tyypillisesti jo valmiiksi hyvin sitoutuneita vaikuttajaan ja hänen mielipiteisiinsä.

🔮 Podcastit nousevat blogi- ja somepostausten rinnalle vaikuttavuudessa. Podcast on tehokas tapa räätälöidä sisältöä tiiviiksi noin parinkymmenen minuutin paketiksi. Podcastia kuunnellessaan seuraajan keskittymisen taso pysyy tyypillisesti hyvin korkealla koko kuuntelukokemuksen ajan, ja parhaimmillaan kuuntelualustat ovat jo muutenkin kuluttajien jokapäiväisessä käytössä.

🔮 Vaikuttajat ovat käsinkosketeltavan lähellä seuraajiaan – livenä. Suosittuja vaikuttajia tuodaan kaupallisissa yhteistöissä entistä lähemmäs seuraajiaan: esimerkiksi kauppakeskus Itis otti jo tubettaja Roni Backin syntymäpäivän haltuun. Myös pienemmät livetapahtumat kuten Instagramin Stories-ominaisuus nostavat päätään edelleen. Tänä vuonna kampanjat jakautuvat tyypillisesti moneen kanavaan, ja live-elementit täydentävät vaikkapa blogi- tai Instagram-postauksia.

🔮 Yksittäisistä yhteistyöpostauksista siirrytään kohti pitkäaikaista yhteistyötä. Kun hyvä, yrityksen omaan brändiin sopiva vaikuttajakumppani löytyy, hänestä kannattaa pitää kiinni. Esimerkiksi Sara ja hävikkiruokapalvelu Matsmart ovat tehneet yhteistyötä pidemmän aikaa, jonka ansiosta erilaisia näkökulmia hävikkiruoan hyödyntämiseen on ehtinyt syntyä jo lukuisia.

🔮 Vaikuttajamarkkinointi leviää kuluttajapuolelta B2B-yrityksiin. Alan suomalainen pioneeri on bisnessisältöjen nuotiopiiri Bonfire, ja pöhinä tiettyjen henkilö- ja yritysbrändien ympärillä kasvaa jatkuvasti. B2B-vaikuttajamarkkinoinnissa olennaista on tietyn aihepiirin “ajatusjohtajuuden omistaminen”, jonka taikapölystä yritykset mielivät saada osuutensa.

🔮 Kaupallisen yhteistyön mystisyyden verho raottuu. Kaikilla vaikuttajamarkkinoinnin tekijöillä on yhteinen tavoite laadukkaaseen mainontaan, ja kaupallista yhteistyötä tyypillisesti vaivannutta mystifiointia ajetaan sen myötä alas. Vaikuttajamarkkinoinnista ja sen “taustamekanismeista” keskustellaan avoimesti, ja myös kuluttajien ymmärrys aiheesta kasvaa. Vaikuttajamarkkinoinnin läpinäkyvyyteen kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota, ja alalle haetaan aktiivisesti standardeja yhteneväisten toimintatapojen löytämiseksi.

🔮 Yhteiskunnalliset kysymykset nousevat entistä enemmän tapetille. Vaikuttajamarkkinoinnissa tuodaan vielä aiempaa rohkeammin esille näkemyksiä yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Vaikuttajat resonoivat siihen, mistä valtamediassa puhutaan, ja kääntävät asian omissa kanavissaan omalle kielelleen. Esimerkiksi muovin kulutukseen ja ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset ovat jo luonnollinen näkökulma kaupallisissa yhteistöissä.

10 vinkkiä vaikuttajamarkkinoinnin
kampanjan suunnitteluun


Vaikuttajamarkkinointi ei ole rakettitiedettä, mutta muutama asia on syytä huomioida kampanjaa suunnitellessa, jotta yhteistyö vaikuttajan kanssa olisi mahdollisimman sujuvaa. Tässä parhaat niksimme onnistumiseen:

1. Tukeudu ostetun median ammattilaisten apuun tai ole itse suoraan yhteydessä vaikuttajaan yhteistyön aloittamiseksi

2. Valitse vaikuttaja huolella brändisi mukaisesti - brändisi arvoihin sopivaksi

3. Älä tuijota liikaa seuraajalukuja – keskity löytämään hyvä match

4. Sovi kaikesta yhteistyöhön liittyvästä kirjallisesti

5. Anna vaikuttajalle vapaus suunnitella ja toteuttaa yhteistyö omaan äänensävyynsä sopivalla tavalla

6. Älä pihistele turhaan näytetuotteissa

7. Pohdi, sopiiko kampanjaasi yksi tietty vaikuttaja vai useampia

8. Nivo vaikuttajamarkkinointi osaksi markkinoinnin kokonaisstrategiaa

9. Aloita kokeilemalla pienempää kampanjaa

10. Mieti, sopisiko jatkuva kumppanuus vaikuttajamarkkinoinnin strategiaasi

+1: Lataa alla olevalla painikkeella ilmaiseksi käyttöösi vaikuttajamarkkinoinnin muistilista. 👇

Lataa tästä ensikertalaisen muistilista vaikuttajamarkkinointiin!

Lue lisää vaikuttajamarkkinoinnista

Tutustu myös muihin vaikuttajamarkkinointiaiheisiin blogiteksteihimme:

Vaikuttajamarkkinointi 2019 — mikrovaikuttajien ja brändilähettiläiden vuosi

Saammeko esitellä - Otavamedian vuoden 2018 parhaat blogit!