Panosta tekstiin myös videossa – neljä vinkkiä YouTube-videon hakukoneoptimointiin

YouTube-videon hakukoneoptimoinnissa nyrkkisääntö on tämä: YouTube ei kykene lukemaan videoidensa sisältöjä, joten sitä pitää auttaa.

Se tunne, kun olet nähnyt YouTubessa täydellisen hetkeen sopivan videon, mutta nyt et löydä sitä millään.

Argh, se on maailman ärsyttävintä!

YouTube on Googlen jälkeen maailman toisiksi suurin hakukone, mutta syystä tai toisesta videoiden hakukoneoptimointi on aihe, joka lakaistaan mielellään maton alle.

Ehkä videon tuotantohärdelli on venähtänyt ja julkaisemisella on niin kiire, että videon lataussivun otsikko ja sisällönkuvausteksti (description) ovat viimeinen asia, joka sillä hetkellä painaa mielessä. Tai ehkä orgaanista näkyvyyttä ei vain tule ajatelleeksi videon kohdalla.

Yksittäisen YouTube-videon orgaaniseen näkyvyyteen vaikuttaa moni asia, mikä on kuvattu osuvasti tässä TagSEO:n infografiikassa. Ennen kuin videolle voi saada enemmän näyttöjä, jakoja ja kommentteja – ja sitä kautta kanavalle lisää tilaajia – kannattaa yksittäisten videoiden pohjatyöt tehdä huolellisesti.

YouTube ei nimittäin kykene (ainakaan toistaiseksi) lukemaan videoidensa sisältöjä. Ja jos hakukone ei ymmärrä, mistä videossa on kyse, ei se osaa suositella sitä hakutuloksissa.

Väitänkin, että videon tärkeintä sisältöä ovat sen tekstit: avainsanat, otsikko ja sisällönkuvaus eli description. Niiden tehtävänä on paitsi houkutella potentiaalinen katsoja tekemään päätös videon katsomisesta, myös tarjota YouTuben algoritmeille ymmärrystä videon sisällöstä.

Liikoja ei kannata teksteissä lupailla: videon on lunastettava annetut lupaukset niin laadultaan kuin sisällöltäänkin.

Mitä siis kannattaa ainakin ottaa huomioon, kun seuraavan kerran lataat videosisältöä YouTubeen?

#1 Määrittele aina ensin avainsanat

Vaikka avainsanastrategia on henk.koht. inhokkisanani, siinä on oikeastaan kyse hyvin yksinkertaisesta asiasta: valitaan ne avainsanat tai sanayhdistelmät (long tail keywords), jotka 1) kiteyttävät mahdollisimman tarkasti, mistä sisällössä on kyse ja 2) joilla tutkitusti myös tehdään hakuja.

Tavoitteena on auttaa hakukoneita tarjoamaan mahdollisimman oikeanlaista sisältöä oikeanlaiseen tarpeeseen.

YouTubessa avainsanojen käytössä on aivan samat lainalaisuudet kuin muussakin hakukoneoptimoinnissa. Sanayhdistelmillä eli pitkän hännän avainsanoilla on helpompi erottua kuin yksittäisillä sanoilla, varsinkin silloin, jos tietyillä sanoilla tai aihepiireillä on paljon kilpailua.

Kun avainsanastrategia laaditaan jo suunnittelun alussa, videon latausvaiheessa tärkeimmät avainsanat pitäisi olla helppoa lisätä otsikkoon ja tarkistaa, että avainsanoja sekä niiden synonyymeja tulee käyttäneeksi useamman kerran videon sisällönkuvauksessa.

Tärkeimmät avainsanat on hyvä lisätä vielä videon tiedostonimeen (silläkin on vaikutusta!) sekä videosivun erilliseen avainsanoille tarkoitettuun kenttään.

#2 Hyvä otsikko koukuttaa ja kuvailee

Videon otsikon tehtävänä on koukuttaa katsojan huomio ja kiteyttää, mitä katsoja saa katsomalla videon. Hyvässä otsikossa on huomioitu kolme asiaa:

  1. Hyvä otsikko on lyhyt. YouTuben otsikkokenttään mahtuu yhteensä 100 merkkiä. (Tekstiruutu myös herjaa, jos merkkimäärä ylittyy.) Kannattaa kuitenkin pyrkiä noin 70 merkin otsikkoon, koska näin varmistat, että koko otsikko tulee näkyviin hakutuloksissa ja suositteluissa eikä se katkea kesken.
  1. Hyvä otsikko sisältää tärkeimmät avainsanat. Otsikko on SEO-optimoinnin kannalta kaikkein tärkein, joten muotoile primäärit avainsanat tai pitkän hännän avainsana mukaan otsikkoon.
  1. Hyvä otsikko on kuvaileva. Mitä enemmän katsojalla on ennakkotietoa videon sisällöstä, sitä paremmin ja pidempään hän todennäköisesti sitoutuu videoon. Mahduta mahdollisuuksien mukaan otsikkoon videon kategoria (eli onko kyseessä tutorial-video, opastava video, haastattelu, musiikkivideo, tapahtumatallenne tai jotain muuta) sekä tapahtuman tai videolla esiintyvän henkilön nimi. Varsinkin nopeasti vanhenevan tiedon kohdalla kannattaa harkita myös vuosilukua.

#2 Sisällönkuvaustekstissä ensimmäiset kaksi riviä ovat tärkeimmät

Hakukonetuloksissa ja sosiaalisen median jaoissa YouTube-videon sisällönkuvaustekstistä tulee näkyviin vain kaksi ensimmäistä riviä – tarkalleen 157 merkkiä – joten niihin kannattaa panostaa. Kolmannelta riviltä alkaen teksti katoaa Lue lisää -taitteen alle, joka vaatii jo erillistä klikkausta.

Videon julkaisijalla on siis kaksi riviä aikaa vakuuttaa katsojalle, että tässä on video, joka juuri sinun kannattaa katsoa. Kerro houkuttelevasti, mitä videolla tulee tapahtumaan ja miten katsoja hyötyy siitä. Älä unohda avainsanoja!

#3 Pidempi sisällönkuvaus parantaa hakukonenäkyvyyttä

Tiesitkö, että YouTuben sisällönkuvauskenttään mahtuu 5 000 merkkiä tekstiä? Vertailun vuoksi: saman verran tekstiä mahtuu aikakauslehden aukeamalle. Vaikka pituus itsessään ei olekaan itseisarvo, älä jätä sisällönkuvauskentän mahdollisuuksia hyödyntämättä ja tyydy ajattelemaan, että kaksi ensimmäistä riviä saavat riittää. 

Hakukonenäkyvyyden osalta YouTuben videosivut eivät eroa muista verkkosivuista, ja sisällönkuvauskenttään kannattaa suhtautua ihan tavallisena blogialustana. Mitä laadukkaampaa tekstiä teet, sitä paremmat tulokset sivu saavuttaa hakukoneissa.

Videota ei ole mahdollista silmäillä sieltä täältä samaan tapaan kuin artikkelia, ja video on helppo ohittaa, jos sisältö ei heti tempaa mukaansa. Mikset tarjoaisi katsojalle mahdollisuutta tutustua videon synopsikseen etukäteen? Kerro sisällönkuvauskentässä, mitä videolla tapahtuu.

Taustoita tapahtumia tai henkilöitä, tai referoi, mitä muuta haastattelussa keskusteltiin. Jos videossasi kokataan, lisää mukaan resepti. Yksi vaihtoehto on myös litteroida kenttään videon sisältö. (Videosivulle voi ladata myös SRT-tiedoston.)

Varsinkin pidemmissä videoissa kannattaa ottaa käyttöön aikakooditus – näin katsoja voi valita ”sisällysluettelosta” itseään kiinnostavat kohdat ja siirtyä suoraan sinne.

Sisällönkuvauskenttä ei siis ainoastaan tarjoa katsojalle lisäarvoa, vaan parantaa samalla videon hakukonenäkyvyyttä, kun avainsanat ja niiden synonyymit toistuvat tekstissä luonnollisessa kontekstissaan.

Älä kuitenkaan kopioi videokuvaukseen samaa aihetta käsittelevää blogitekstiä muualta, vaan laadi YouTubeen aina uniikki teksti.

Vaikka Google ei varsinaisesti rankaise duplikaateista, saatat silti aiheuttaa niillä tahatonta haittaa orgaaniselle näkyvyydellesi. Sen sijaan voit linkata lukemaan lisää blogistasi.

LUE MYÖS: Anna outstream-videomarkkinoinnin 
hurmata sinut

#4 Mitä haluat katsojan tekevän, kun hän on katsonut videon?

Mitä haluat katsojan tekevän, kun hän on katsonut videosi? Mitä tahansa se onkin, tee se helpoksi.

Sisällönkuvauskenttään kannattaa aina lisätä toimintakehote eli call to action (CTA), jolla ohjaat videon katsojaa kohti tavoitettasi. Jos videolla halutaan esimerkiksi ohjata liikennettä yrityksen verkkosivuille, kampanjan laskeutumissivulle tai samaa aihetta laajemmin käsittelevään blogiin, tarjoa katsojalle suora linkki oikeaan paikkaan.

Jos tavoitteena on saada lisää seuraajia Youtube-kanavallesi, kannusta katsojia seuraamaan ja paljasta vaikka, mitä seuraalla videolla on luvassa.

Mielipiteet siitä, tulisiko CTA sijoittaa videosivun sisällönkuvauskentässä aivan ensimmäiseksi vai riittääkö näkyminen ensimmäisillä riveillä, vaihtelevat.

Tärkeintä on, että sekä kehote ja linkki ovat näkyvissä ennen Lue lisää -taitetta ja url on http://-alkuinen, jolloin linkki pysyy klikattavana. Jos linkkiä ei voi klikata, sitä ei ole.

Sisällönkuvauskentän linkkeihin kannattaa ylipäänsä suhtautua katsojaa hyödyttävänä lisäpalveluna: jos videolla markkinoidaan omaa tai kaupallisen yhteistyökumppanin tuotetta tai palvelua, tarjoa katsojalle suora linkki verkkokauppaan tai lisätiedon lähteelle.

Miksi et tekisi seuraamistasi mahdollisimman helpoksi jatkossakin? Lisää myös yrityksen tai organisaation yhteystiedot sekä linkit uutiskirjeen tilaamiseen ja omiin sosiaalisen median kanaviin mukaan sisällönkuvauskenttään.

Samalla sisällönkuvauskenttään tulee pituutta ja linkkejä lisää kuin itsestään, mikä omalta osaltaan näkyy laatutekijänä hakukonenäkyvyydessä.

Toistuville sisällöille (kuten yhteystiedoille) on mahdollista luoda myös pysyvä template YouTube-kanavan hallintapaneelissa: Video manager > Channel > Upload Defaults.

YouTuben omat ohjeet description-kentän optimointiin löytyvät muuten täältä.

Picture of Minna Rinne

Minna Rinne

OmaDesk@otava.fi

Kirjoittaja on Otavamedian yritysasiakkuuksien markkinointisuunnittelija, joka ei voi ymmärtää, miksi descriptionille on niin vaikeaa keksiä kunnon suomennosta. Apua otetaan vastaan!

Jakelu ja markkinointi SEO SEM Videotuotannot ja webcast