Mikä on outstream-video – ja miten se toimii?

Outstream-video on kustannustehokas ja vaikuttava tapa tehdä videomainontaa. Se on myös erinomainen lisä muuhun mainonnan palettiin. Myyntipäällikkömme Aki Ronkainen kertoo, miten outstream-videolla saadaan parhaat tulokset.

Outsream-video on liikkuvan kuvan ja videomainonnan kasvun veturi. Kansankielellä se on video, joka pompahtaa käyntiin, kun käyttäjä lukee artikkelia, tutkii uutisfeedia tai tarkastelee markkinapaikkojen hakulistausta. Virallisemmin outstream on sisällön yhteydessä oleva videomainosformaattiratkaisu.

Miten outstream-video toimii?

Outstream-video on yleensä kestoltaan lyhyt ja käynnistyy automaattisesti ilman ääntä journalistisen artikkelin tai muun sisällön yhteydessä. Olemme huomanneet, että toimiva kesto on yleensä noin 10–15 sekuntia, mobiilissa vieläkin lyhyempi. Videon tuottaja saa itse päättää, mikä olisi huomioarvollisesti paras hetki sen käynnistymiselle.

Millainen on hyvä outstream-video?

Hyvässä outstreamissa on aina luova ja kiinnostava konsepti ja toteutus. Kaikki lähtee liikkeelle luovasta toteutuksesta.

Video täytyy tehdä tiivistetysti – tällä hetkellä tehdään usein liian pitkiä outstream-videoita. Lisäksi toimivan videon täytyy olla oikeassa mediaympäristössä tai kohdennettu datan avulla suunnitelmallisesti oikealle yleisölle. Näin kuluttaja on jo valmiiksi vastaanottavaisempi mainostajan viestille.

Firmassamme on juuri tehty hieno video. Pitääkö tehdä vielä toinenkin?

Ei kannata laittaa kaikkia munia yhteen koriin. Instream-video on niin kutsuttu premium-tuote. Samasta materiaalista kannattaakin tehdä erilaisia versioita, jotka sopivat eri formaateille ja alustoille. Pitkästä videosta voidaan usein pienellä vaivalla editoida lyhyempi, tekstitetty outstream-versio.

Outstream-video on kevyt ja kustannustehokas formaatti, joka toimii omilla lainalaisuuksillaan. Sillä on myös eri tavoitteet ja KPI-mittarit, eikä eri videoformaatteja (esimerkiksi outstreamia, instreamia ja sosiaalisen median mainontaa) kannata siksi vertailla toisiinsa samoilla mittareilla.

Usein outstreamin kanssa lähdetään liikkeelle juuri siitä, että on tehty kallis video ja sille halutaan lisää elinaikaa ja jakelukanavaa.

💎 On suorastaan videosisältöjen potentiaalin tuhlaamista olla tekemättä outstreamia!

Voimmeko sitten vain käyttää samaa tv- tai instream-materiaalia sellaisenaan?

Jos outstream-video laitetaan julkaisupaikalle ilman lokalisointia, tekstitystä tai muuta käsittelyä, se yleensä ei toimi. Monesti tv-spottien pohjalta tehdään liian pitkiä online-videoita, joissa esimerkiksi brändi ei näy ennen kuin vasta lopussa.

Sellaisenaan esimerkiksi brändivideota ei siis kannata oustream-paikalle heittää, mutta materiaalia voi toki hyödyntää. Eri videoformaattien roolitus on tärkeää: mitä kullakin haetaan, mitä kohderyhmiä tavoitellaan? Kunkin formaatin roolit täytyy suunnitella vastaamaan kampanjan tavoitteita. Haetaanko brändimainontaa, peittoa vai engagement- ja ostovaiheessa olevia kuluttajia?

💎 Lisäksi outstreamin vahvuuksia on, että sen versioilla voidaan huomioida eri päätelaitteet. Samasta outstream-materiaalista voidaan tehdä vertikaali- ja vaakaversiot eri päätelaitteille. Desktop-näytöltä katsovalle voidaan tarjota vaakavideota, kun mobiilissa näytetään samaan aikaan vertikaaliversio.

Meidän videomateriaalimme näkyy jo tunnetuilla videoalustoilla. Onko outstreamille kysyntää vielä niiden lisäksi?

Isoihin, kansainvälisiin pelureihin ei kannata automaattisesti rakastua. Videoalustoiden sisältö on kirjavaa, ja niistä voi löytyä myös esimerkiksi kovan väkivallan videoita. Otavamedian myymät videopaikat omistaa yritys, joka on 125 vuotta tehnyt sisältöjä nimenomaan suomalaisille.

💎 Mainostajan kannattaakin miettiä tarkkaan, missä kontekstissa ja brändiympäristössä haluaa näkyä.

Outstream toimii meillä erityisen hyvin, koska Otavamedian sisältöjen ääreen tullaan usein jonkin tietyn intressin perässä. KaksPlussaan tulijat voivat olla kiinnostuneita vaikkapa lastenruoasta, Annaan sopivat muotivideot, Nettiautoon ja Tekniikan maailmaan autoaiheet sekä Erälehteen kalastusvideot.

Tärkeintä on, että videolle valittu mediaympäristö vastaa kohderyhmän kiinnostuksen kohteita. Silloin videosta voi olla kuluttajalle konkreettista hyötyä, ja se herättää enemmän tunteita.

Outstreamin ansiosta esimerkiksi videokampanja voi tulla yhä uudelleen vastaan lyhyemmässä muodossa ja eri kohtaamispisteissä.

Miten outstream-videon onnistuneisuutta voi mitata?

Outstreamin vaikuttavuutta voi, täytyy ja kannattaa mitata. Datan avulla tiedetään, saavutetaanko outstreamille asetetut tavoitteet. Toimivia outstream-mittareita ovat tavoitteista riippuen esimerkiksi loppuun asti katselut (completion rate), kävijäliikenne, konversiot ja peitto/tavoittavuus. Pehmeämmän brändilliset mittarit, kuten tunnettuus, huomioarvo, suosittelu ja ostokiinnostus, toimivat myös.

🎥📱 Kiinnostaako videomainostaminen erityisesti mobiilissa? Lataa alta ilmainen Mobiilimainostajan kesäkirja 2019!

New call-to-action